top of page

Kterého výrobce kuchyňské linky zvolit – truhlář nebo velkoobchod?

Kuchyňskou linku si můžeme nechat buď vyrobit od truhláře, a nebo ji zakoupit ve velkoobchodě. Právě ona druhá možnost se v dnešní době stala velkým „hitem“ a prodejny (mnohdy dříve s odlišným sortimentem) se tomu velmi rychle přizpůsobily. Zde si můžeme nechat zhotovit 3D nákres nové kuchyňské linky, vybrat dekor, druhy skříněk a v některých případech i podstatně levněji než u truhláře… Nabízí se tedy otázka, proč si nechat vyrobit kuchyňskou linku od truhláře?


Na tuto otázku poskytnu několik argumentů níže:


Kuchyňská linka na míru:
  • Zde je třeba zdůraznit „na míru“. Stěny nemají přesné čisté rozměry (např.160cm). Truhlář může vyrobit skříňky i ne úplně běžných rozměrů (např. 57cm) a kuchyňská linka bude tak krásně vycházet až do konce. Naproti tomu u velkoobchodníků Vám nepřesnosti vyřeší tím, že dají široký výkryt, a nebo na každý konec otevřenou skříňku.

 
Rychlé řešení problémů:
  • Často se může vyskytnout nějaký problém - při finální montáži něco chybí; nečekaná změna dispozice; stěna je delší/kratší, než měla být; pracovní deska je delší/kratší, než měla být; další komponenty nepasují do linky (vestavný odpadkový koš), poškozený (poškrábaný) povrch, aj.

  • Truhlář s těmito nečekanými situacemi umí velmi rychle pracovat a vyřeší je. U velkoobchodníků se bohužel stává, že na nápravu musíte čekat delší dobu.

 
Dekory a provedení kuchyňské linky:
  • U truhláře si můžete vybrat ze širší nabídky dekorů jak dvířek, tak pracovní desky. Dále provedení dvířek (tvar). Vše různě kombinovat – barvy, výrobce, úchytky, materiál.

kuchynska dvirka seda
kuchynska dvirka hneda
kuchynska dvirka cervena
kuchynska dvirka bila










 
Rady a tipy:
  • Truhlář Vám poradí, co je vhodné dle umístění linky, dle prostředí, kde se linka bude nacházet, dle podmínek, jaké chcete, aby linka splňovala (snadné čistění, nepoškrábe se, voděodolnost, aj.). Zkrátka na základě nesčetně zkušeností poradí. Pro truhláře je to „denní chleba“, proto má spoustu drobností vychytáno a Vy si můžete být jistí, že kuchyňskou linku máte praktickou a nejen designovou.

Vyzkoušejte například: https://www.truhlarstvibohuslav.cz/


 

Pevnější konstrukce:
  • Truhlář dodává skříňky smontované, na dílně si je připraví (lepení, slisování). Velkoobchody dodávají zboží v demontovaném stavu a na místě pak skříňky šroubují. Tento způsob není tak pevný. Časem tak může dojít k deformaci skříněk.

drevotriska
  • Dále je dobré porovnat tloušťku desky (nejčastěji s laminátovým povrchem), ze které se vyrábějí dvířka a pracovní deska. Parametry u truhláře – dvířka mají tl.18mm, pracovní deska tl.38mm.

  • Zajímavé je i složení dřevotřísky. U levnějších variant se můžou vyskytovat různé příměsi, zbytkový nekvalitní materiál, nižší množství/hustota třísek…


  • Důležité je i kování – to neznamená jen úchytky, ale i zásuvkové výsuvy, závěsy na dvířka, aj. Toto nám také utváří kuchyňskou linku, především se ukazuje funkčnost. Požadavek na kuchyňskou linku přeci je, aby byla funkční i za několik let a to při každodenním používání.

kovani dveri
kovani dveri









Jedním z rozhodujících faktorů je určitě cena. Některé velkoobchody nabízejí až nekonkurenceschopné ceny. Jedná se především o standardní rovné kuchyňské sestavy 180cm/240cm. Větší kuchyňské linky (např. do tvaru U/L, s ostrůvkem/barem) už jsou ale cenově velmi podobné jako od truhláře. Proto stojí za zvážení, jak dlouho chceme, aby nám kuchyňská linka vydržela a kde ji budeme mít.


Tip: Pokud kuchyňskou linku volíme do nájemního bytu nebo jako dočasnou variantu, je výhodnější zakoupit levnější variantu (cca do 10.000,-Kč) ve velkoobchodě. Pokud chceme linku už na delší dobu a chceme ladit nejrůznější detaily, určitě je výhodnější volit truhláře.

provance kuchynska linka


moderni kuchynska linka

68 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page